Közösségi együttműködést erősítő rendezvény – Pátroha – 2019. november 29.

Időpont: 2019. november 29. 10:00
Helyszín: 4523 Pátroha, Kossuth út 150. (Ifjúsági Ház)
Projekt azonosítószám: EFOP-1.6.3-17-2017-00010
A rendezvény célcsoportja: mélyszegénységben élők és romák
A szervezésben érvényesített szempont:

  • integráció erősítése, roma származás elfogadása
  • egymásra figyelés, tolerancia hangsúlyozása
  • érzékenyítés, egymás elfogadása.

A hetedik alkalommal megszervezésre került rendezvény célcsoportjai a mélyszegénységben élők és a romák. Rendhagyó volt a program, hiszen megmutatta, hogy a Fórum tagjai között létrejött megyei kommunikációs csatorna – amelynek kiépítése a projekt egyik célkitűzése – jól működik, megindult az együttműködések kialakulása. Pátroha Község Roma Nemzetiségi Önkormányzata részéről előadás tartására vonatkozó felajánlás érkezett a Megyei Önkormányzathoz, így Kocserha Csaba, Pátroha Község Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke – a Megyei Felzárkózási Fórum egyik tagja – is előadást tartott.
A rendezvény megvalósításban közreműködött fórumtag a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. A kormányhivatal munkatársa szemléletes előadás keretében mutatta be a különböző addikciók (pl.: tudatmódosító szerek használata, alkoholfogyasztás) veszélyeit. Felhívta a figyelmet arra, hogy a függő ember nem csupán magának, de környezetének is kárt okoz.
A célcsoport bevonásába segítséget nyújtottak a helyi roma nemzetiségi önkormányzat képviselői. A közvetett célcsoport mozgósításának céljából meghívásra kerültek a nevelési-oktatási intézmények helyi vezetői, a gyermek- és ifjúságvédelmi felelősök, a védőnő és helyi tisztségviselők.