Megyei Felzárkózási Fórum – Nyíregyháza – 2020. december 15.

Időpont: 2020. december 15. 11:00 óra

Helyszín: Online értekezlet

Projekt azonosítószám: EFOP-1.6.3-17-2017-00010

Az hatodik alkalommal megtartott Fórum ülésének témája az egyeztetést követően véglegesített Megyei Esélyteremtő Paktum elfogadása volt. A dokumentum a Fórum tagjai és meghívottjai részére korábban már megküldésre került véleményezés céljából, illetve a véglegesnek tekinthető dokumentum is továbbításra került részükre.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet 5.§-a alapján tilos rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, illetve tartani, ezért a Megyei Felzárkózási Fórum ülése online került megtartásra.

A Megyei Felzárkózási fórum hatodik ülésén Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondta, hogy a projekt megvalósítása során feltérképezésre került, hogy a megyében milyen szolgáltatási hiányok vannak, ennek eredményeként készült el a Szolgáltatási Út Térkép elnevezésű dokumentum, melyre reflektál a Megyei Esélyteremtő Paktum. Fontos eredmény, hogy kialakult egy megyei szintű konzultációs csatorna.

A köszöntőt követően a Fórum tagjai tájékoztatást kaptak arról, hogy a közösségi együttműködést erősítő rendezvények alkalmával milyen jó példák, együttműködési modellek kerültek bemutatásra az alábbiak szerint:

  • Gyermekekért SOS 90 alapítvány – Kedvesház Kollégium (Nyírtelek)
  • Szeretet Nyugdíjas Klub (Szabolcs)
  • Deszegregáció Beregdarócon (Beregdaróc)
  • Rejtett Kincsek Down Egyesület (Nyíregyháza)
  • Szalmaszál Fogyatékos Embereket Segítő Szolgálat (Ibrány)
  • Önfenntartó település (Panyola)
  • Egészségügyi és addíciókkal kapcsolatos prevenciós előadás – jelen projektnek köszönhető együttműködés (Pátroha)
  • Őszirózsa Nyugdíjas Egyesület; Fontos Vagyok Magamnak! Egészség Klub (Nagyhalász)
  • Helyi közösségek szerveződése, könyvtár mint közösségi intézmény (Tiszavasvári).

Csekk János, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) részéről ismertette, az általa képviselt intézmény szerepét a felzárkózás-politikában. Kiemelte, hogy a szervezet feladata, hogy komplex élethelyzetekre komplex támogatást biztosítson. A TEF fontos feladata, a Helyi Esélyegyenlőségi programok elkészítése során segítségnyújtás a települések részére.

Rusinné Dr. Fedor Anita, a Megyei Esélyteremtő Paktum elkészítésével megbízott szakértő ismertette a Megyei Esélyteremtő Paktumot. Célcsoportonként összefoglalta, hogy milyen általános és speciális javaslatok kerültek be megoldásként a dokumentumba. A dokumentumot a Megyei Felzárkózási Fórum megtárgyalta és elfogadta. A rendezvényen 28 fő vett részt.