Záró sajtóközlemény

Záró sajtóközlemény

Sajtóközlemény

 „Az én megyém! Az én történetem!”

2023. szeptember 15.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata „Az én megyém! Az én történetem!” című, TOP-5.3.2-17-SB1-2021-00004 azonosító számú pályázatával 145 millió forint vissza nem térítendő támogatásba részesült a TOP-5.3.2-17 kódszámú „Megyei identitás erősítése” tárgyú felhívás keretein belül. A projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg.  

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata a Dunatáj Alapítvánnyal konzorciumbanvalósította mega TOP-5.3.2-17-SB1-2021-00004 azonosítószámú „Az én megyém! Az én történetem!” című projektet.

A projekt célja a filmművészet eszközének segítségével bemutatni Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye történetét, mely során a vármegye egyes 20. századi történelmi eseményei kerültek feldolgozásra. Ezen mozgóképes alkotásokon keresztül a fiatalok elérése, megszólítása, a vármegyei identitás erősítése volt a cél. A kisfilmeket a Dunatáj Alapítvány szakemberei készítették el. A vármegye tizenhárom járásszékhelyén és Nyírcsaholyban az Önkormányzat munkatársai mutatták be a közönségnek. Alkalmanként két film került vetítésre. A rendezvényeken a filmeket készítő szakemberek (Zsigmond Dezső, Péterffy András) is részt vettek, lehetőséget adva rövid beszélgetésre.

A bemutatott öt kisfilm:

  • Hiszek egy hazában – Trianon emlékezete a személyes sorsok tükrében (Zajta)
  • „Befelé hull minden könnyem – A II. világháborús elhurcolások és a kitelepítések hatásai a megye közösségére (Málenkij robot)
  • Állomás a határon – 1956 a vidéki forradalmárok szemszögéből (Záhony)
  • Az asszonylázadás Nyírcsaholyban – a hagyományos paraszti társadalom felszámolása az államszocializmus idején (Kádár korszak)
  • Rendszerváltás az almáskertben – a demokratikus közélet megteremtése az egyéni sorsok tükrében (Rendszerváltás)

A projekt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A projektről bővebb információt a https://identitas4.szszbtnno.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

Veresné Herczku Szilvia

Tel.: +36-45//599-528

E-mail: veresne@szszbmo.hu